Eikenprocessierups eco-val

Er zijn een aantal insectenplagen die je liever niet wilt in je tuin … en dan zijn er enkele die je echt niet wilt: zoals de rupsen van eiken- en dennenmotten. In Europa zijn deze rupsen te vinden in de eikenbomen, voordat ze in parade naar de grond marcheren en op weg gaan naar de volgende boom.

Val processierups voorkomt klachten zoals jeuk

Niet alleen beschadigen deze rups bomen, maar contact met hun ‘bontjas’ van kleine borstelharen kan huidirritatie en jeukende uitslag veroorzaken. Mensen in de buurt van dichtbevolkte infecties kunnen zelfs last hebben van ademhalingsmoeilijkheden en oogproblemen.

Eikenprocessierups bevindt zich in 2020 door heel Nederland

Helaas verspreidt de eikenprocessierups zich inmiddels door heel Nederland. Het volledig uitroeien van deze invasieve plaag wordt nu als onmogelijk beschouwd.

Een milieuvriendelijke val voor de eikenprocessierups.

Als uw tuin processierupsen met motten heeft, kunnen onze eco-vallen helpen. Ze zijn specifiek ontworpen om zich op processie-larven te richten en zijn een eenvoudige en effectieve manier om processierupsen van eikenbomen op lokaal niveau te beheren. De val maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van de rupsen: installeer de val eenvoudig op een aangetaste boomstam. Na een paar dagen zullen de rupsen beginnen te dalen. Wanneer de valzak vol is, verwijdert u deze en gooit u deze weg en bevestigt u een nieuwe zak of verplaatst u de val naar een andere boom. Geen pesticiden of sprays nodig!

Het grootste deel van de val is volledig herbruikbaar.

Processierups val Kit bevat:

  • 1 kofferbakriem
  • 1 schuimafdichting
  • Plastic slang naar rupsen
  • 1 wegwerp-opvangzak
  • lijm en installatie-instructies

Vallen moeten buiten bereik van kinderen en huisdieren worden geplaatst, maar onder de eerste tak van de boom. Er zijn vier valafmetingen beschikbaar. Kies de meest geschikte voor de omtrek van uw boom (en):

Bekijk de vallen in onze webshop >>

Hoe Processierups val te plaatsen

Plaats de slurfband rond de aangetaste boom. Gebruik de biologisch afbreekbare afdichtingslijm om resterende spaties op te vullen.
Steek de plastic buis in het hoofdgedeelte van de val, door het voorziene gat. Sluit het andere uiteinde van de buis aan op de verzamelzak.
Wikkel het schuim rond de kofferbak om de val op zijn plaats te houden, de valdiameter aan te passen en te voorkomen dat stiekeme rups ontsnapt.

Laat de zak minimaal 2-3 dagen op zijn plaats – indien nodig langer. De tas is ontworpen voor ongeveer 6 nesten van rupsen. Voor zwaardere plagen wilt u misschien de tas vaker controleren en vervangen.
Gooi de zak en rupsen weg als de zak vol is. Leeg de zak niet en laat geen levende rupsen eraan ontsnappen.