Eikenprocessierups bij honden en katten

Eikenprocessierupsen vormen een groot probleem in Nederland de afgelopen jaren.

De eikenprocessierupsen hebben duizenden haren die van hun lichaam kunnen komen en door de wind worden rondgeblazen. De haren bevatten een irriterende stof, thaumetopoein genaamd, die bij huisdieren en mensen kan zorgen voor jeuk en andere problemen.

Eikenprocessierupsen zijn bijna uitsluitend te vinden in eikenbomen en je kunt ze meestal in rijen, neus tot staart rond de takken of stam zien kruipen. Ze bundelen vaak samen en bouwen witte, zijde-achtige nesten in de takken of stammen (niet in de bladeren) of bomen. Soms lopen ze langs de grond tussen bomen in deze processie, waardoor ze intrigerend zijn voor honden. In tegenstelling tot andere rupsen leven ze niet op hekken of muren.

Ze zijn het meest waarschijnlijk een risico voor huisdieren en mensen van mei tot juli, maar het is het beste om ze te allen tijde weg te houden.

Eikenprocessierups Jeuk Hond & Kat

Nieuwsgierige huisdieren, zoals honden en katten, en grazende dieren zoals vee, paarden, schapen, geiten, herten en varkens, zijn het meest vatbaar voor contact met Eikenprocessierups haren.

Katten en honden kunnen haren op hun poten krijgen, die ze vervolgens likken om de irritatie te verlichten en de irriterende haren naar hun mond te brengen. Ze kunnen ook in contact komen met mond en neus door te snuiven, te likken en rupsen of nesten op te pakken.

De resulterende irritatie van de weefsels in en rond de mond en neus kan zwelling en resulterende ademhalingsmoeilijkheden en nood veroorzaken.

Vee kan in de mond en neus in contact komen met haren op het gras of andere planten die ze eten. Haren kunnen worden overgedragen op de huiden en in de ogen en oren van alle dieren door de wind, of wanneer ze zitten of liggen op de grond waar de haartjes zijn geland.

Tips om huisdieren weg te houden bij eikenprocessierups

  • Huisdieren trainen om contact met nesten en rupsen te vermijden
  • Huisdieren aanlijnen die niet kunnen worden getraind;
  • Vee op veilige afstand houden van besmette bomen;
  • Uw eiken regelmatig inspecteren op tekenen van aanwezigheid eikenprocessierups;
  • Dierenarts raadplegen als u denkt dat uw dier ernstig is getroffen. Vertel de dierenarts dat u contact vermoedt met Eikenprocessierups brandharen.

Eikenprocessierups zalf honden en katten

In onze webshop vind je een aantal zeer effectieve zalfjes voor honden en katten die de irritatie en jeuk snel verlichten. Uiteraard zijn onze eikenprocessierups zalfjes bedoeld voor huidirritatie. Bij irritatie in ogen en luchtwegen adviseren we de huisarts te raadplegen.

Bekijk Eikenprocessierups zalf voor honden en katten >>