Eikenprocessierups zalf en vallen

De processierups heeft miljoenen irriterende haren die vrijkomen wanneer hij zich gestrest voelt. In de vorm van een harpoen plakken deze microscopische haren aan de huid en kleding met de minste luchtafvoer. Als een reflex probeer je ze eraf te schrapen waardoor de omhulling van het haar breekt, waardoor de extreem allergie veroorzakende histamine vrij komt.

Allergische reacties processierups

De eerste klinische symptomen treden op in minder dan vijf uur … of zelfs sneller! Dit kan “eenvoudige” uitslag op de huid zijn en nog ernstigere zweren die medische behandeling vereisen. Deze histamine veroorzaakt ook irritatie van de luchtwegen, ademnood en irritatie van de ogen. De ernst van de situatie hangt af van de mate van vervuiling en van de gevoeligheid van elk individu.

Processierups honden en katten

Bij huisdieren, die de neiging hebben om de rupsen in hun mond te nemen, constateert men bijzonder gevaarlijke ontstekingen van het orale en spijsverteringsstelsel, variërend van eenvoudige ontsteking tot necrose. Helaas wordt deze ontsteking ook waargenomen bij jonge kinderen die een rups of besmette voorwerpen in hun mond stoppen. Direct contact met een rups is gevaarlijk – en dat geldt ook voor indirect contact via een besmet object of vuil gras.

En welke bedreiging vormen processierupsen voor bomen?

Processierupsen eten bladeren in eikenbomen. Wanneer bomen gedeeltelijk worden ontbladerd, worden ze zwak en wordt de groei vertraagd.

Wanneer slaan eikenprocessierupsen toe in 2020?

In Nederland ligt de periode meestal tussen maart en april. processierupsen zijn echter erg gevoelig voor klimaatverandering en opwarming van de aarde! In de afgelopen vijf jaar is hun ontwikkeling in sommige regio’s eerder geweest.

De risicoperiode die vroeger twee maanden was, kan tegenwoordig op sommige plaatsen zes maanden per jaar zijn. Het moet gezegd worden dat rupsen zich graag een temperatuur van 10 tot 20 ° C ontwikkelen. Alle extreme of negatieve temperaturen zijn ongunstig. Milde winters ondersteunen hun overleving in veel gebieden. Ze ontwikkelen zich eerder en bestrijken bredere gebieden met territorium. Onlangs maakt de aanplant van eiken in steden en hun buurten het voor hen gemakkelijker om vooruitgang te boeken.

Hoe kunnen we processierupsen bestrijden?

Welke biologische behandelingen kunnen we gebruiken om ze te elimineren? De ideale manier is om verschillende protocollen te combineren terwijl de rups door verschillende stadia van evolutie gaat en dus alle methoden niet altijd even effectief zijn op een gegeven moment. Bovendien is het ’s nachts actief en blijft het overdag in zijn nest, waardoor het minder gevoelig is voor sommige roofdieren (zoals Euraziatische hop, wespen, vliegen, enz.). Gelukkig is er een breed scala aan protocollen en met name biologische oplossingen.

Vang de eikenprocessierupsen met de Processierups Val

Als uw tuin processierupsen met motten heeft, kunnen onze eco-vallen helpen. Ze zijn specifiek ontworpen om zich op processie-larven te richten en zijn een eenvoudige en effectieve manier om processierupsen van eikenbomen op lokaal niveau te beheren. De val maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van de rupsen: installeer de val eenvoudig op een aangetaste boomstam. Na een paar dagen zullen de rupsen beginnen te dalen. Wanneer de valzak vol is, verwijdert u deze en gooit u deze weg en bevestigt u een nieuwe zak of verplaatst u de val naar een andere boom. Geen pesticiden of sprays nodig!

Bekijk onze webshop voor de processierups val en tal andere producten>