De eikenprocessierups is te vinden in Zuid-, Midden- en recentelijk Noord-Europa en Noord-Amerika.

Processierupsen plaag vanaf maart tot juli

De eiken processierupsen rupsen verlaten hun nesten vanaf ongeveer de maand maart. Als de rupsen worden bedreigd, kunnen ze hun brandharen uitzetten. De rupsen kunnen ook hun brandharen afwerpen, waardoor u onbewust in contact kunt komen met de brandharen.

Allergische reactie door brandharen eikenprocessierups

De haren van de eikenprocessierups veroorzaken een ernstige allergische reactie op zowel mens als dier die na elke blootstelling kan intensiveren. Als een dier haren of afscheidingen op zijn poten krijgt en dan aan hun poten likt, kunnen ook hun keel en tong opzwellen.

Bij processierupsjes.nl hebben we diverse producten die de allergische reactie door processierupsen bij honden en katten verlichten. Raadpleeg hiervoor onze processierupsjes.nl webshop.

Levenscyclus Eiken Processierups

De vrouwelijke mot van de processierups ontpopt in de periode juli – augustus, ze vinden een partner en leggen vervolgens 200 – 300 eieren op de toppen van eikenbomen. De rupsen komen uit in de het voorjaar, bouwen een groot zijdeachtig nest in de eikenboom. Wanneer ze voldoende grootte hebben bereikt, meestal rond april/ mei, vormen ze een processielijn, lopen ze de boomstam af.

Rupsenval processierups

Een val met zak wordt rond de stam van de boom geplaatst. Zodra de processierupsen aan de wandel gaan kruipen ze via de korf in de opvangzak. Wanneer de zak vol raakt, kan deze veilig worden vervangen.
De val kan vervolgens gewoon blijven zitten en kan het jaar erop weer worden ingezet met een nieuwe opvangzak.

Feromoonval en feromoon geurstof eikenprocessierups

Naast de rupsval moet van juli – oktober een mottenval in de bomen worden geplaatst. De val is gevuld met een feromooncapsule, die het mannetje in verwarring brengt door te denken dat hij een vrouw heeft gevonden om mee te paren, de val houdt de mannelijke motten vast en verstoort de broedcyclus.

Bekijk al onze producten in de webshop>>