Rupsenval tegen Eikenprocessierupsen

Ooit gehoord van de Eikenprocessierups? Zeer waarschijnlijk wel, want in het voorjaar kun je haast niet om de nieuwsberichten heen. Hiernaast is de kans groot dat iemand in je omgeving getroffen is door de irriterende brandharen die de processierupsen met zich meebrengen.

Vanaf juni en augustus leggen de Eiken processiemotten hun eieren in de eikenbomen die het voedsel voor de uitkomende rupsen zullen leveren. Na enkele maanden komen de eitjes uit en groeien ze snel. Ze leven in de eikenbomen in bossen en steden door heel Nederland. De rups doorloopt vijf ontwikkelingsstadia, vervelt zijn huid aan het einde van elke fase en bouwt nieuwe nesten, steeds hoger in de boom. Honderden rupsen bewonen elk nest en omdat er meestal talloze in een boom zitten, lijdt de boom vaak onherstelbare schade.

Rupsenval in boom met Processierupsen

De volgende lente, op elk moment van februari tot mei, verlaten de rupsen de boom en vormen een lange neus tot staart processies, op zoek naar een geschikte plek in de grond om te verpoppen. Ze begraven zichzelf in de grond en blijven daar totdat ze tevoorschijn komen als een volwassen mot.

Dit is het moment om de rupsen te vangen en te voorkomen dat de rupsen zich tot mot ontpoppen. De processierups val maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van de rupsen: installeer de val eenvoudig op een aangetaste boomstam. Na een paar dagen zullen de rupsen beginnen te dalen. Wanneer de valzak vol is, verwijdert u deze en gooit u deze weg en bevestigt u een nieuwe zak of verplaatst u de val naar een andere boom.

Bekijk de processierups val in de webshop >>

Feromoonval en feromoon geurstof eikenprocessierups

Naast de rupsval moet van juli – oktober een mottenval in de bomen worden geplaatst. De val is gevuld met een feromooncapsule, die het mannetje in verwarring brengt door te denken dat hij een vrouw heeft gevonden om mee te paren, de val houdt de mannelijke motten vast en verstoort de broedcyclus.

Bekijk al onze producten in de webshop>>