Wanneer meldt de processierups zich in 2020?

Beperkt op voorraad

Op zoek naar Processierups Zalf, die de jeuk snel laat verdwijnen? Heel Nederland krijgt er mee te maken. De eiken processierups trekt steeds verder van het zuiden van het noorden en steeds meer mensen worden getroffen door de processierups. Verhelp de symptomen snel met onze Processierups Gel.

Van half mei tot juli vind je door heel Nederland eikenprocessierupsen in bomen, gewikkeld in rood-wit waarschuwingslint.

De giftige haren van deze eikenprocessierupsen veroorzaken veel ongemak voor zowel mens als dier; ernstige jeuk is het meest bekende gevolg.

De eikenprocessierups wordt vooral gespot in eiken langs straten in steden en dorpen. De eikenprocessierups wordt ook waargenomen in bosgebieden, maar hier lijkt er een biologisch evenwicht te zijn met zijn natuurlijke vijanden.

Besmette eiken zijn te herkennen aan zijdeachtige nesten rond de takken en de stam van de boom.

Processie-rupsen bewegen zich achter elkaar in lange rijen. Vanaf de derde ruifase (half mei) ontwikkelt de rups naast de normale witte haren karakteristieke haren. Deze pijlvormige borstelharen zijn een actief afweermechanisme en worden op een bedreiging afgevuurd. De rups hoeft niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de haren. Ze kunnen zich ook verspreiden met de wind, tot 500 meter.

Symptomen Eikenprocessierups

Wanneer contact met de stekende brandharen optreedt, kunnen gezondheidsklachten optreden, zoals ernstige jeuk, bultjes, huiduitslag en roodheid van de huid, evenals irritatie van de luchtwegen en rode en gezwollen ogen.

Soms voelen de symptomen aan als verkoudheid; een loopneus, hoesten, moeite met slikken, kietelen in de keel en kortademigheid.

Naast deze veel voorkomende symptomen kunnen ook andere klachten zoals braken, duizeligheid en koorts optreden.

De symptomen verschillen per persoon. Klachten kunnen ernstiger zijn wanneer u herhaaldelijk in contact komt met eikenprocessierupsen. Dieren, vooral honden en paarden, kunnen ook last hebben van de symptomen.

Contact met eikenprocessierupsen vermijden

Doen:
• leer kinderen op veilige afstand van besmette eiken te houden
• houd huisdieren, dieren en vee uit de buurt van aangetaste eiken
• bedek je nek, armen en benen

Niet doen:
• kom niet in de buurt van nesten en rupsen
• probeer niet zelf nesten te verwijderen → meld het nest bij de lokale autoriteiten

Zalf tegen Klachten Eikenprocessierupsen

Ben je in contact gekomen met eikenprocessierupsen? Probeer zo min mogelijk te krabben of te wrijven.

  1. Spoel uw huid en ogen met lauw water. Was uw kleding bij voorkeur op 60 ° C om alle haren te verwijderen.
  2. Strip je huid met plakband; plak het op de huid en trek het er weer uit. Op deze manier verwijdert u de giftige rupsharen.
  3. Smeer vervolgens de plek in met de processierups zalf van processierupsjes.nl

Over het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot twee weken.

Bekijk alle Processierups producten in onze webshop >>